Toen ik net plantaardig ging eten was hummus dé uitkomst voor op brood. Ik heb denk ik alle soorten uit de winkel inmiddels wel geproefd. Heel eerlijk? Ik was er dol op maar ik heb het zoveel gegeten dat ik het op een gegeven moment wel een beetje zat was. Tijd voor wat variatie dus! Ik kan niet voor altijd die goddelijke paté van de vegetarische slager blijven eten. Wel een aanrader trouwens, echt heel lekker. Maar we zijn hier vandaag voor hummus en om precies te zijn hummus met rode bietjes en tijm. Yum!
Ik kwam een aantal recepten tegen op internet waarbij mensen ofwel alleen bietjes gebruikte of een mix met kikkererwten. De laatste leek mij het lekkerst want zonder kikkererwten geen echte hummus toch? Daarom gebruikte ik als uitgangspunt het recept van Iris van www.ikbenirisniet.nl. Ik heb het een beetje naar mijn eigen smaak aangepast. Volg haar trouwens zeker want ze heeft echt een hele toffe blog met veel posts over duurzaamheid en lekker eten. 😉
Wat heb je nodig voor 1 bakje hummus?
1 blik kikkererwten van 400 gram met vocht
2 gekookte bietjes
1 flinke teen knoflook
1 el citroensap
1/2 el tahin
1 el olijfolie, dit kan je ook weglaten als je liever geen olie gebruikt
zout en peper
tijm naar smaak
Mix alles in een keukenmachine of blender tot een smeuïg geheel en klaar is je zelfgemaakte bietjes hummus! Fris maar ook hartig en heerlijk om wat worteltjes in te dippen of op een broodje met wat rucola en rauwkost. 🙂
Nu het eigenlijk zo goed is bevallen om zelf hummus te maken denk ik dat ik het vaker ga proberen. In de kant-en-klare bakjes zitten vaak toch e-nummers en een aanzienlijke hoeveelheid zout. Gezonder en lekkerder om het zelf te maken dus. Wat dacht je van hummus met kerrie? Pompoen? Of wortel? Ik ben in ieder geval weer verliefd op hummus, gelukkig. Ik werd namelijk langzamerhand steeds armer omdat ik de portemonnee van de Vegetarische Slager wekelijks vul haha…
Wat is jouw favoriete hummus? 🙂
Merel says
Ik heb al vaker bietenhummus gemaakt, maar aan tijm toevoegen had ik nog nooit gedacht. En dat terwijl bietjes en tijm een mega lekker combinatie zijn! Goed idee 🙂