Vlierbloesem. Ik ben er dól op, ik vind ze mooi en lekker. Wanneer er een tripje naar Ikea op de planning stond, stond vaak ook de vlierbloesem siroop op mijn lijstje. Maar ik wilde het zo graag een keer zèlf maken en daarom stond dit klusje dan ook hoog op mijn to-do lijstje. Ik vind het leuk dat je gewoon naar buiten kunt lopen en allerlei dingen kunt plukken in het wild. Of in dit geval zelfs tegenover mijn flatje in een park. In mei bloeit de vlierbloesem en aan het einde van de zomer de vlierbessen. Al een paar jaar wil ik graag zelf vlierbloesem siroop maken. Meestal was ik net te laat en waren de bloesems al uitgebloeid en de andere keer was het recept mislukt en daarmee dus ook mijn kans verkeken op zelfgemaakte vlierbloesem siroop. Maar dit keer is het gelukt en ik ben er onwijs blij mee. Het hele proces is ook gewoon erg leuk. De bloesems ruiken al zo lekker als je ze plukt. Lees je mee voor het recept?
Wat heb je nodig voor 1,5 liter siroop?
20 grote vlierbloesem schermen
ongeveer een liter water
800 gram suiker
een kwart van een citroen of 20 gram citroenzuur
Verder heb je een schaar, tas of emmer, zeef en kaasdoek of notenmelkzak nodig.
Start met het verzamelen van de vlierbloesems. Doe dit bij voorkeur op een zonnige ochtend en plak er een lekkere wandeling aan vast. Let op dat je alleen bloesems plukt dit mooi wit van kleur zijn en waarbij alle knoppen zijn uitgekomen. Schud niet teveel met de bloesems voordat je ze in je tas stopt, het stuifmeel zorgt namelijk voor die lekkere smaak straks. Thuis kan je de bloesems nog wel even buiten leggen zodat alle beestjes die er eventueel in zitten uit kunnen lopen. 🙂
1. Dit is de stap die het meeste tijd kost. Althans, je moet even geduld hebben. Stop de vlierbloesems in een grote pan en giet het water erbij. Zorg ervoor dat de bloesems net onder staan. Laat de pan nu 24 uur staan. 2. Tijd om te zeven. Zeef het vlierbloesemwater twee keer met een gewone zeef en de derde en laatste keer met een kaasdoek of notenmelkzak in mijn geval. 3. Verwarm het water op middelhoog vuur samen met het citroensap of het citroenzuur. Voeg dan ook beetje bij beetje de suiker toe en verwarm de siroop totdat alle suiker is opgenomen. Het water mag wat bubbelen maar laat het niet koken, dit gaat ten koste van de smaak.
Zorg dat je schone flessen tot je beschikking hebt. Anders zit je straks met beschimmelde siroop, bah. Maak de flessen die je wilt gebruiken daarom schoon met kokend water en leg ze dan nog een kwartier in de oven op 160 graden òf kook ze een kwartier uit in een pannetje met water. Schoon? 4. Dan kan je vers gemaakte siroop erin. Siropen gemaakt met citroensap zijn zo’n drie maanden goed, gemaakt met citroenzuur zeker een jaar.
Dat viel wel mee toch? Als je nou een paar flessen maakt heb je ook gelijk een leuk cadeau. Wie wordt er nou niet blij van een flesje huisgemaakte vlierbloesemsiroop?
Variëren met de smaak kan natuurlijk ook! Wat dacht je ervan om munt, gember of rozenblaadjes toe te voegen wanneer je de bloesems gaat weken?
Veel plezier! 😉
Dalinka says
Wat leuk en origineel! Ik hou onwijs van vlierbloesem, maar het is eigenlijk nog nooit bij me opgekomen om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Het klinkt ook nog eens onwijs makkelijk. Misschien ga ik dit proberen. Moet ik alleen eerst flessen scoren.
Natasja says
Het is ook echt niet moeilijk gelukkig. Mijn flessen heb ik bij Xenos gehaald, die hebben veel handige potjes en flessen voor dit soort dingen. 😉
Marieke | Bluebell Forest says
Wat leuk! Ik ga het volgend jaar proberen, of met vlierbessen haha. Nu helaas net te laat :/
Natasja says
Ja vlierbessen kan ook! Ik was meestal ook net te laat met plukken, haha.
Demi says
Dit lijkt me zó leuk om ’n keer te maken, nu nog aan vlierbloesem komen :p
Natasja says
Ik denk dat je dan weer een jaartje moet wachten. De meeste zijn nu uitgebloeid. Maar je kan ook veel lekkers maken van vlierbessen, die zijn er aan het eind van de zomer. 🙂