Pompoenen staan voor mij gelijk aan de herfst. Het begint langzaam al wat kouder te worden en overal zie je weer pompoenen liggen. Ik kan nooit zo goed tegen kou, ik heb altijd het gevoel dat het in heel mijn lijf gaat zitten en dat die kou niet meer plan is om weg te gaan tot na de winter. Maar hallo, daar heb ik geen zin in natuurlijk. Dekentjes, thee èn soep helpen me altijd om het wat warmer te krijgen. Stiekem vind ik dat soort dingen ook heel gezellig en zou ik het liefst de hele winter in huis bivakkeren. Over dekentjes en thee ga ik het vandaag niet hebben, wèl over pompoensoep! Ik laat je een super eenvoudig receptje zien waar je na een boswandeling het heerlijk warm van krijgt.
Pompoenen vond ik altijd erg lastig om te snijden en te schillen. Ze zijn zo hard en een middelmatig mes komt er niet snel doorheen. De truc: rooster de pompoen in de oven, naast dat het makkelijker is krijgt je pompoen ook nog eens meer smaak dan wanneer je deze alleen zou koken. Wanneer je je pompoen roostert kan je zelfs bij biologische pompoenen de schil gewoon laten zitten en mee blenderen in je soep. 🙂
Wat heb je nodig voor een liter soep?
1 pompoen
2 blokjes tuinkruiden bouillon
1 liter water
3 kleine aardappels
1 ui
4 tenen knoflook
1 tl chilivlokken
1 tl gedroogde tijm
peper en zout naar smaak
wat olijfolie
koriander als garnering, i love koriander 😉
Verwarm de oven voor op 200 graden.
1. Snijd het kontje van de pompoen zodat deze stevig ligt en snijd dan de pompoen doormidden. Verwijder de draden en zaden. Gooi dit niet meteen weg! Je kan de pitten namelijk lekker roosteren in de oven en weer gebruiken als garnering bij de soep. Snijd de pompoen in halve maantjes en leg deze op een stuk bakpapier. 2. Schil en snijd ook de aardappel in stukjes en doe hetzelfde met de ui en knoflook. Leg dit bij de pompoen. 3. Besprenkel met olijfolie, tijm, chilivlokken en wat olijfolie. Dit mag dan een half uurtje in de oven. 4. Ondertussen kan je alvast de bouillon klaarzetten en de staafmixer of blender. Wanneer alles klaar is in de oven mag dit gelijk bij de bouillon. Blenderen maar en nog even laten doorkoken. Voeg eventueel nog wat extra zout of peper toe.
De pitten kan je ontdoen van het vruchtvlees en vervolgens goed afspoelen. Leg deze ook op een beklede bakplaat en besprenkel met wat olie, paprikapoeder en knoflookpoeder. 10 tot 15 minuutjes in de oven en je hebt een lekkere snack of garnering voor je soep of salade. Het is even een werkje maar zeker de moeite waard. Ik vind het altijd fijn als ik zo min mogelijk van een product hoef te verspillen.
Eet smakelijk!
Wat maak jij graag van pompoen?
Anne says
Heerlijk, pompoensoep kun je mij echt voor wakker maken!
Natasja says
Hihi, mij ook. 😉