Buiten regent het pijpenstelen, de verwarming staat alweer een poosje aan en ik ren iedere avond zo snel mogelijk van de bank naar mijn warme bed. Tijd voor comfort food. Een van die dingen is voor mij risotto. Heerlijke romig, warm en makkelijk om te eten bij een Netflix marathon. (We hebben net voor de tweede keer Dexter gekeken, oops.) Vaak kan ik deze variant met paddestoelen echter niet eten want je houdt ervan of niet denk ik. Mijn vriend niet in dit geval, die knijpt zij neus al dicht als ik de paddestoelen bak, haha. Maar soms heb ik er zo’n zin in en dan maak ik het. Dan geniet ik ook ècht. Traditioneel gezien maak je risotto uiteraard met kaas, maar ik laat je vandaag een vegan variant zien die net zo lekker- of misschien zelfs nog wel lekkerder is.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
950 ml groentebouillon
50 ml droge witte wijn
200 gram risotto rijst
5 tenen knoflook
1 ui
200 gram paddestoelen naar eigen keuze
6 el edelgist
een handje verse tijm
eventueel een handje vegan kaas
1. Snij je uitje en knoflook fijn. 2. Fruit dit aan met wat olie in een pan en voeg de paddestoelen toe, bak dit mee totdat ze goed gaar zijn. 3. Voeg de rijst toe en bak dit ook een minuutje mee samen met de wijn totdat deze is opgenomen. 4. Voeg dan de bouillon toe en draai het vuur omlaag. Laat dit ongeveer 30 minuten pruttelen totdat bijna al het vocht is opgenomen door de rijst. 5. Voeg de edelgistvlokken, tijm en eventueel vegan kaas toe en roer door. Eet smakelijk!
Het lijkt misschien weinig maar deze risotto vult ècht enorm. De tijm vind ik heerlijk in combinatie met de paddestoelen. Ik hou sowieso van tijm, het ruikt altijd zo lekker! De komende tijd verschijnt er ook nog een vegan recept voor tiramisu online. Dit zou je dan natuurlijk als toetje kunnen serveren om in Italiaanse sferen te blijven. 😉
Hoe eet jij je risotto het liefst?