Ik ben misschien een béétje vroeg met dit receptje, maar lang niet zo vroeg als de winkels. Volgens mij zag ik namelijk een maand geleden al pepernoten liggen…Pepernoten, ik kan me er letterlijk ziek aan eten. Wel zo fijn als ze dan wat gezonder zijn dan die zakjes uit de winkel. Genieten zonder schuldgevoel, daar pleit ik voor en meestal betekent dit iets zelf maken. Daarom laat ik je vandaag een klein receptje zien voor pepernoten gemaakt van speltmeel, kokosbloesemsuiker en nog een aantal goede ingrediënten! Terwijl ik dit typ zit ik de laatste pepernoten op te peuzelen en heb ik een innerlijk gevecht of ik wel of niet nog wat moet bewaren tot mijn vriend thuis is…Dit is ook de reden dat ik niet langer kon wachten met het delen van dit receptje, want dat zou gewoon gemeen zijn. 😉
Eigenlijk heb ik verder niets met Sinterklaas. Het is niet een feest wat we vroeger thuis vierden. Ik was altijd meer dol op de sfeer van kerst, de lichtjes, de boom, de gezelligheid. Maar dat ik niet zoveel met Sinterklaas heb, wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet graag snoep van alle lekkernijen rond deze tijd van het jaar. Vaak denken mensen dat als je veganistisch eet je het alleen nog maar moet doen met blaadjes sla en hummus. Niets is minder waar, je kan alsnog een ongezonde veganist zijn die bijvoorbeeld alleen maar zwaar bewerkt eten eet. Ik hou van gezond eten maar ook hier ligt een rol oreo’s in de kast, en nu dus pepernoten. 🙂
Wat heb je nodig voor een gevulde bakplaat met pepernoten?
120 gram speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
40 gram ontgeurde kokosolie
3 tl speculaaskruiden
3-4 el plantaardige melk
een snuf zout
Verwarm je oven alvast voor op 175 graden!
Daar gaan we! 1. Meng het meel, de kokosbloesemsuiker, zout en speculaaskruiden in een kom. 2. Smelt de kokosolie in de magnetron en meng dit dan samen met de plantaardige melk. 3. Voeg samen tot een plakkerig geheel. 4. Bekleed een bakplaat en draai kleine balletjes van het deeg. Ga hier mee door tot je bakplaat vol ligt. Hou ongeveer een centimeter afstand tussen elke pepernoot. 20 minuten in de oven en even laten afkoelen. Dit zorgt er ook voor dat ze knapperig worden. 😉 Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete lekkernij met Sinterklaas?
Anne says
Wat een lekker recept! ik denk dat ik deze maand ook nog wel even met de pepernoten de keuken in duik, al veel te lang niet gebakken..
Natasja says
Jaa! Het is ook gewoon zo leuk om pepernoten te maken. 🙂