Het is koud, het is guur buiten en dus tijd voor een lekker warm drankje mèt een feestelijk lekkernij: gevulde speculaas! Rond deze tijd van het jaar kan je weer volop genieten van allerlei lekkers zoals pepernoten, speculaas en marsepein. Maar niet alles uit de winkel is plantaardig en misschien dat je ook wel een beetje verantwoord wilt snoepen. Ik ging weer op zoek en kwam allerlei recepten tegen, bijvoorbeeld deze van Lisa Goes Vegan. En jongens, ook dit was weer echt heel erg lekker. En even tussendoor: struggles van een blogger, ’s avonds iets bakken maar er nog niet van kunnen eten omdat je nog foto’s moet maken bij daglicht. Dat vroeg wel wat van mijn doorzettingsvermogen hoor. 😉
Wat heb je nodig voor een kleine speculaas?
Bakvorm, niet groter dan 20 cm!
200 gram speltbloem
3 el koekkruiden of speculaaskruiden
75 gram kokosbloesemsuiker
1 tl baking soda
snufje zout
100 gram gesmolten kokosolie
3 el plantaardige melk
Voor het spijs?
100 gram amandelmeel
100 gram ontpitte dadels
Verwarm de oven voor op 180 graden!
1. Start met het maken van je spijs. Doe het amandelmeel en de dadels in een foodprocessor en laat draaien totdat het een plakkerig geheel is. Vorm een bal van het spijs en leg het in wat folie in de koelkast om te rusten. 2. Verder met de speculaas. Meng in een kom alle droge ingrediënten met elkaar. 3. Meng in een andere kom alle natte ingrediënten met elkaar. Zorg ervoor dat de kokosolie is gesmolten! 4. Voeg bij elkaar en meng het totdat het een homogeen mengsel is. Ook hier maak je een bal van en ook deze mag even 10 minuutjes in de koelkast. 5. Leg wat bakpapier in de vorm die je gebruikt. Haal de bal van de speculaas uit de koelkast en snijd deze in twee gelijke stukken. 6. Rol uit en beleg de bodem van de bakvorm hiermee. 7. Rol dan je spijs uit en verdeel dit over de eerste plak. 8. Tijd voor de laatste laag, het stukje speculaas. Verdeel dit over het spijs en druk met een vork goed aan bij de randen. Dit zodat het spijs goed blijft zitten en niet zichtbaar is aan de buitenkant. 9. Versier nog met wat blanke amandelen en dan mag dit speculaasje voor 30 minuten in de oven.
Eet smakelijk! Wat is jouw favoriete lekkernij?
Anne says
Heerlijk, breng mij ook even een stukje 🙂 Ik ga dit recept even op slaan voor mijn volgende baksessie!
Natasja says
Ik zit nu weer een stukje te eten voor het eten, oeps! Haha. Hij is echt lekker. 🙂
Merel says
Lekker recept dit! Ziet er ook nog eens echt prachtig uit. Wat ziet jouw blog er trouwens ook mooi uit zeg, ik blijf je volgen 😉
Liefs, Merel
Natasja says
Wat lief! Bedankt voor je compliment, ik doe mijn best. 😉
Djuli says
Haha winterstruggles, ik ken ze! Dit ziet er zooo lekker uit! Ik ga het opslaan 🙂