Sinds het vegan boursin kaasje ben ik gefascineerd door plantaardige kaas. Kaas was namelijk altijd een van mijn favoriete dingen om te eten en ik had niet verwacht dat dit plantaardig ook zou kunnen! Het is niet het meest gezonde om te eten maar af en toe mag je toch echt wel een beetje los gaan en genieten. (Na mijn 3 dagen detoxen met sap vond ik ook wel dat ik dat had verdiend. Oops.) Ik kocht al wel eens plantaardige kaas voor op mijn pizza maar mozzarella was ik nog niet tegen gekomen. Tot ik erachter kwam dat ook dit kaasje eenvoudig is na te maken op plantaardige basis. Het voelt nog steeds allemaal als een grote ontdekkingsreis en ik sta regelmatig als een wetenschapper in de keuken. Althans zo voelt het, haha. Mijn vriend was ook aangenaam verrast door dit kaasje. Aangezien hij nog niet altijd volledig plantaardig eet is hij de perfecte persoon om dit soort recepten op te testen. 😉 Vrijwillig hoor jongens, no worry’s.
Wat heb je nodig voor 4 bollen mozzarella?
100 gram geweekte cashewnoten
200 ml water
1 el edelgistvlokken
1,5 tl appelazijn
1 tl zout
1/4 tl knoflookpoeder
3 el tapiocameel, dit is ècht belangrijk, ik vertel je zo waarom.
Zet alvast een bak met ijswater klaar!
1. Blend de geweekte cashewnoten met het water totdat je een egale cashewmelk hebt. Het weken zorgt ervoor dat dit beter lukt als je geen super deluxe blender hebt. Ik niet in ieder geval en dit werkt ook. 2. Voeg dan de andere ingrediënten toe. Blend weer tot een egale massa. 3. Verhit alvast een pan zonder olie met een dikke bodem op laag vuur. 4. Giet het mengsel erin en start meteen met roeren. Het tapiocameel heeft als eigenschap dat het bij verhitten verdikt, smelt en slierterig wordt. Net als kaas. Wel koekt het snel aan, dus goed roeren is belangrijk. Blijf roeren totdat het mengsel vanzelf een bal vormt en je geen klontjes meer ziet zitten. 5. Schep met een ijslepen of twee eetlepels ‘balletjes’ uit de pan en laat ze in het ijswater zaken. Je zal zien dat het dan niet meer plakt en direct lijkt op een echte mozzarella. Het ijswater zorgt ervoor dat het weer vast wordt en dus makkelijk om te snijden. Hoe langer je de bol in het ijswater laat liggen, hoe steviger de kaas wordt. Herhaal dit totdat je kaas op is.
Omgekeerd werkt het trouwens ook zo: wanneer je de gekoelde mozzarella hebt gesneden en bijvoorbeeld gebruikt voor een tosti of pizza zal het weer smelten. Geweldig toch? Ik ben in ieder geval helemaal enthousiast en positief verbaasd. 🙂