Word jij ook zo vrolijk van kleurtjes? Ik wel! Misschien komt dat ook wel doordat ik al van kinds af aan in de weer ben met schilderen en tekenen. Ik kan dan ook ècht genieten van kleur. Weet je waar ik minder vrolijk van word? Chemische kleurstoffen uit een lab. Eigenlijk heb ik al een jaar mijn voedingskleurstoffen uit de winkel niet meer gebruikt en vond het dan ook tijd om ze een plekje in de prullenbak te geven. Ik vind het maar een vervelend idee dat ik iets gebruik waarvan ik niet precies wat het is. Dit wil trouwens niet zeggen dat er geen natuurlijke kleurstoffen te koop zijn in de winkel. PME Natural Food Colors is zo’n merk. Maar let op dat niet alle kleuren vegan zijn, zo bevat bijvoorbeeld de rode kleur karmijn. Je weet wel, geplette schildluizen, bah. Vandaag wil ik je graag laten zien hoe je fruit, groente en specerijen kunt gebruiken om je eigen kleurstof te maken. 🙂
In de natuur komen allerlei prachtige intense kleuren voor. Waarom hier dan geen gebruik van maken? Het fijne hieraan is is dat je weet wat er in je lekkere recepten zit. Wel is er ook een nadeel aan het gebruik van natuurlijke kleurstoffen, ze kunnen zich namelijk anders gaan gedragen bij verhitting en zijn vaak minder fel van kleur. Je hebt dus meer kleurstof nodig dan bij een chemische variant en je zult dus soms moeten opletten dat je ergens in een recept minder vloeistof gebruikt.
Groen
Spinazie of boerenkool. Spinazie en boerenkool lenen zich bij uitstek voor een groene kleurstof. Maak je wel eens een groene smoothie? Met een beetje spinazie word deze al snel knalgroen. Juice dus wat spinazie en boerenkool en je hebt een prachtige kleur groen.
Geel
Verse en gedroogde geelwortel- ofwel kurkuma wordt in de keuken al vaak gebruikt voor de krachtige gele kleur. Bijvoorbeeld rijst wordt hier weleens mee gekleurd. Maar je kan deze mooie gele kleur ook voor andere toepassingen gebruiken. Wat dacht je van bijvoorbeeld een citroengebakje wat wel wat geler mag? Meng een mespuntje met wat appelsap. Voeg liever iets te weinig toe en bouw de kleur op, zo weet je zeker dat de smaak van de kurkuma niet zal overheersen. Het appelsap zorgt voor een zoet tintje.
Rood
Geen schildluizen aanwezig hier! Bietjes zijn van nature erg rood. Altijd als ik bietjes snijd moet ik goed mijn snijplank en handen wassen omdat de kleur snel intrekt. Perfect voor een rode kleurstof dus. Je kan zowel bietensap als poeder gebruiken. Meng dit met een klein beetje appelsap en voeg kleur toe totdat je tevreden bent.
Paars
Blauwe bessen en rode kool lenen zich beiden goed voor het maken van een paarsrode kleurstof. Gebruik je rode kool? Kook deze dan in wat water en gebruik het kookvocht. Gebruik je blauwe bessen? Breng deze met een scheutje water aan de kook en giet ook hier het sap door een zeef.
Blauw
Een natuurlijke blauwe kleurstof bleek wat lastiger. Het schijnt ook in een lab een van de lastigste kleuren te zijn om te maken. Maar via het geweldige google kwam ik erachter dat er een trucje is. Voor dit trucje gebruik je het sap van de rode kool of bessen. Het sap/vocht kan namelijk een reactie aangaan met natrium bi-carbonaat, oftewel baking soda, hoera! Voeg een snufje toe en roer door. Ook hier geld dat je beter te weinig dan teveel toe kunt voegen. Voeg net zolang baking soda toe totdat je de kleur ziet veranderen in blauw. 🙂 Belangrijk bij deze kleur is wel om het snel te gebruiken omdat het de kleur verder kleurt naar een diepgroen-grijze kleur.
Uiteraard kan je nog veel meer experimenteren. Wat dacht je van geel en rood voor oranje? Of rood en paars voor fuchsia? Ik voelde me in ieder geval een ware wetenschapper in de keuken, haha. Ik raad je aan om deze natuurlijke kleurstoffen te gebruiken in koude recepten. Denk bijvoorbeeld eens aan glazuur, rijst een kleurtje geven of in raw vegan gebak. Ik heb ze nog niet getest in warme gerechten maar voel je vooral vrij om lekker te experimenteren. 😀
*Inmiddels heb ik voor de blauwe kleur ‘Blue Majik’ ontdekt. Blue Majik is een eigen, gecertificeerde biologische, en chemisch-vrije extract van Arthrospira platensis (Spirulina). In tegenstelling tot gewone spirulina is dit poeder knalblauw en perfect als blauwe kleurstof te gebruiken. 🙂
Liefs,
Natasja
Anne says
Super gaaf dit, ik ben ook altijd aan het experimenteren met natuurlijke kleurstoffen. Voor mij geen neppe kleurtjes maar alleen van echte kruiden, fruit of groente!