Een jaar vegan. Wat is dat snel gegaan zeg! Een jaar geleden vertrok mijn vriend voor een week naar Londen. Ik besloot een week vegan te eten, raw vegan om precies te zijn. Ik was geïntrigeerd door vrouwen als Freelee en Kristina van FullyRaw. Na deze week besloot ik niet om raw vegan te gaan -want dat was nogal een heftige overgang- maar absoluut wel vegan. Ik heb me in die week suf gelezen aan informatie en documentaires verslonden. Ik at eigenlijk al vaak ‘per ongeluk’ vegetarisch en wist dus dat ik vlees niet zou gaan missen. Maar hoe is de rest van dat jaar verlopen? Wat heb ik ontdekt? Waar ben ik tegenaan gelopen? En wat heb ik dan in godsnaam gegeten? Ik kan je al verklappen dat dat zeker niet alleen rauwkost was. 😉
Wat ik het afgelopen jaar heb ontdekt.
Laat ik beginnen met de minder leuke kant: dierenleed. Zoals ik net al zei heb ik documentaires en andere filmpjes verslonden in die eerste week. Wilde ik in eerste instantie een week vegan eten voor mijn gezondheid, kwam ik in diezelfde week achter al het dierenleed wat schuilt achter de bio-industrie. Hier ben ik toen onwijs van geschrokken. Ik begreep niet dat dit kon en dat ik dat al die jaren niet had geweten. Logischerwijs was ik dus boos en verdrietig en wilde het in eerste instantie aan iedereen vertellen omdat ik vond dat iedereen dit moest weten. Maar vanuit emotie vertellen en hopen dat mensen direct hun gewoontes veranderen werkt simpelweg niet. Maar dat is iets voor straks.
Ten tweede ben ik achter de gezondheidsnadelen gekomen van dierlijke producten. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat het eten van vlees en het nuttigen van zuivel bij kon dragen aan hart- en vaatziektes, diabetes en zelfs kanker! Ook dit was weer schrikken maar bevestigde wel dat ik een pad was begonnen te bewandelen waar ik achter stond en waarvan ik wist dat het beter zou zijn voor de dieren en mijn gezondheid.
De laatste en leukste is misschien wel al het eten. Voordat ik vegan werd stond ik al graag in de keuken maar ik denk dat ik nog nooit zo divers heb gegeten als het afgelopen jaar. Zo ontdekte ik nicecream (ijs gemaakt van bevroren banen), jackfruit (fruit wat je kunt gebruiken als vleesvervanger), aquafaba (kikkererwtenvocht voor meringues of chocolademousse!), lekkere vleesvervangers uit de winkel die bijna niet van echt zijn te onderscheiden en nog veel meer. Vegan eten maakt je creatief en soms voel ik me een ware wetenschapper in de keuken, haha.
Waar ik het afgelopen jaar tegenaan ben gelopen.
Met stipt op nummer 1 mijn verslaving aan kaas. Ik verslond vroeger een blok kaas per week en vond het een feestje om iedere week een andere soort uit te kiezen. Hier heb ik dan ook echt van af moeten kicken en vervangers voor moeten vinden. Als ik heel eerlijk ben heb ik het afgelopen jaar en zeker in het begin soms nog kaas gegeten. Ik voelde me echter zo schuldig en naar dat het ‘lekkere’ het niet meer won van mijn gevoel. Wist je dat er zelfs een stofje in kaas zit wat verslavend werkt?
Onbegrip uit mijn omgeving heb ik ook ervaren. Ik ben erachter gekomen dat mensen die niet bekend zijn met veganisme vaak denken dat je tekorten krijgt en dat het niet een lifestyle is voor de lange termijn. Maar inmiddels zijn de meeste mensen gewend aan ‘Natasja de vegan’ en heb ik ze wanneer ze hier voor open stonden mijn keuze uit kunnen leggen en kunnen verantwoorden.
Eten buiten de deur. Tjah. Ik woon nu eenmaal niet in Amsterdam en vond het in het begin dan ook erg moeilijk om buiten de deur te eten. Vegan opties zijn hier eigenlijk niet maar ook hier word je creatiever in. Zo weet ik dat ik altijd frietjes met ketchup kan bestellen, bij een salade de dressing weg kan laten of gewoon een aantal bijgerechten kan bestellen die samen een volwaardige maaltijd zijn. Wanneer er echt niks is, is het ook belangrijk om voorbereid te zijn. Nakd repen, fruit of iets anders lekkers van thuis zit nu dan ook altijd in mijn tas.
Waarom blijf ik vegan?
Vegan zijn heeft me bewuster, gezonder, creatiever en gelukkiger gemaakt. Ja, echt waar. Ik zou niet meer anders kunnen. Ik weet nu van het dierenleed, de gezondheidsnadelen, de mensen in mijn omgeving zijn eraan gewend en ik heb ervaren hoe lekker vegan eten is! Lichamelijk gezien heb ik ook veel minder klachten. Zo had ik eerst veel last van een prikkelbare darm, maar dit is zo goed als verdwenen. Ik weet nu met iedere maaltijd dat ik niet meer bijdraag aan dierenleed en dat ik zorg voor mezelf. Onder de douche geniet ik bewust van mijn vegan shampoo en douchegel en ook mijn kledingkast is bijna vrij van dierlijke materialen.
En last but not least: door mijn vegan reis heb ik zulke leuke mensen leren kennen via mijn blog, Facebook en zelfs een aantal van jullie in het echt op Vegfest. Ik ben vegan en ik blijf vegan, voor mezelf, de de dieren, de wereld en omdat het me blij maakt. 🙂
Mille Pagine says
Gefeliciteerd met je jubileum! En zo’n leuke foto vind ik dit 🙂
Natasja says
Dankjewel! 🙂
Marieke | Bluebell Forest says
Wat fijn dat dit je zoveel heeft gebracht! En dat je nu zo fijn in het leven staat.
Natasja says
Ja ik ben er ook heel blij mee! Bedankt voor je reactie. 🙂