Pizza! Ik ben er dol op. Toen ik net plantaardig ging eten dacht ik dat genieten van pizza voorbij was, maar niks is minder waar. Door het plantaardig eten ben ik juist creatiever geworden in het beleggen van mijn pizza en geniet ik er misschien nog wel meer van. Ik start vandaag met het laten zien van een basis recept voor een eenvoudige pizza margarita. Want ook deze pizza kan je heel eenvoudig veganizen. Vanuit deze basis kan je allerlei dingen toevoegen die je lekker vindt. Nu het voor mij vakantie is ben ik allerlei recepten voor pizza aan het uitproberen. Verwacht de komende tijd dus nog meer pizza recepten. 😉
Traditioneel wordt een pizza margarita gemaakt met tomatensaus, mozzarella en basilicum. Zover ik weet is dit de meest Italiaanse pizza die je kunt maken en zijn er hiernaast nog allerlei varianten die niet zozeer ècht Italiaans zijn. Hoe dan ook houden we hier wel van een pizza op zijn tijd. Vroeger bestelde we vaak pizza bij onze lokale pizzaboer, maar aangezien hier lastig een vegan pizza te krijgen is, duik ik tegenwoordig zelf de keuken in. Het is zo leuk om je eigen pizza te maken. Ik hoop dat ik je na dit recept ook een beetje enthousiast heb kunnen maken voor het maken van je eigen pizza margarita.
Wat heb je nodig voor 4 bodems?
500 gram speltbloem
7 gram droge gist
een halve el suiker
een halve el zout
325 ml lauwwarm water
Wat heb je nodig voor de saus?
een blik gepelde tomaten
1 ui
2 tenen knoflook
italiaanse kruiden/oregano
Wat heb je nodig voor de plantaardige mozzarella?
100 gram geweekte cashewnoten
200 ml water
1 el edelgistvlokken
1,5 tl appelazijn
1 tl zout
1/4 tl knoflookpoeder
1 tot 2 el tapiocameel
1. Start met het maken van je deegje. Los de gist op in het lauwwarme water samen met de halve el suiker. Suiker en gist gaan goed samen, zout en gist niet. Zet dit even 10 minuten opzij totdat het begint te schuimen, dan is je gist geactiveerd. 2. Weeg in een kom of broodbakmachine 500 gram meel af, voeg het zout alvast toe aan de zijkant. 3. Tijd voor het gistmengsel, giet dit bij de bloem en het zout. Stel het kneedprogramma van je broodbakmachine is of kneed met de hand tot een soepel deeg. 4. Laat dit rijzen totdat het in volume is verdubbeld. (45 minuten tot een uur) 5. Kneed na het rijzen het deegje nog eens door en rol dan uit tot 4 pizzabodems of gebruik de helft voor twee pizza’s en bewaar de rest afgedekt in de koelkast.
6. Snipper een uitje en twee tenen knoflook. 7. Fruit dit met wat olie aan in een pan. 8. Voeg een blik gepelde tomaten, italiaanse kruiden en peper en zout toe. Pureer met een staafmixer en laat het even op een zacht vuurtje koken.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
9. Week de cashewnoten een half uurtje in wat gekookt water. 10. Doe alvast de andere ingrediënten in een blender en voeg na een half uur de geweekte cashewnoten toe. Blenden totdat er geen stukjes meer in zitten. 11. Giet het mengsel in een pannetje en verwarm dit terwijl je goed roert. Op een gegeven moment zal je zien dat het begint in te dikken en sliertig wordt net als kaas. Zet dan het vuur uit.
12. Beleg je pizza met de saus, kaas en wat blaadjes bassilicum en eventueel wat edelgist voor nog meer een kazige smaak. Bak op een beklede bakplaat voor ongeveer 15 minuten. Eet smakelijk! 🙂