De Mexicaanse en Japanse keuken mixen? Waarom niet! Zoals je misschien al ziet aan Happy and Vegan- ben ik dol op Mexicaans eten en op sushi. Hier mag je me echt voor wakker maken. Sushi maken is een tijdrovende klus en soms wil je gewoon snel genieten van de smaak van sushi. Daar hebben mensen iets slims op bedacht, namelijk een sushi burrito! Eigenlijk een enorme maki die je uit het vuistje eet. Makkelijk om mee te nemen als lunch, voor onderweg of gewoon als avondeten op de bank. Een bakje sojasaus erbij en genieten maar! Ik laat je vandaag zien hoe ik ze heb gemaakt en vertel je wat voor vulling ik het lekkerst vind. Kijk je mee?
Wat heb je nodig voor 4 personen?
500 gram sushirijst
6 el rijstazijn
4 tl suiker
2 tl zout
750 ml water
Voor de vulling?
2 zoete aardappels
2 rode paprika’s
wat komkommer
2 avocado’s
geroosterde sesamzaadjes
wasabi of mosterd
Maar eigenlijk kan je de vulling gebruiken die jij lekker vindt. Wortels, rode kool, sla en gebakken tofu zijn een aantal voorbeelden die je zou kunnen gebruiken. Ik denk dat eigenlijk alles wel lekker is in zo’n rol. 😉
1. Was als eerst de rijst grondig. Dit duurt zo’n 10 tot 15 minuten. Ik doe dit met behulp van een zeef en een grote kom. De kom vul ik met water en rijst en was dan de rijst met mijn handen. Het water is in eerste instantie troebel door het zetmeel maar als je lang genoeg wast en spoelt word het water steeds helderder. Laat de rijst 15 minuten uitlekken in een vergiet of zeef. 2. Terwijl je wacht op de rijst kan je intussen je rijstazijn mengsel maken. Doe de azijn samen met het zout en de suiker in een pannetje en verhit op een laag vuur totdat de kristallen zijn opgelost. Zet dit opzij voor later. 3. Vul een grote pan met dikke bodem met het water en de rijst. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag met de deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes koken. Dek dan af met een theedoek en het deksel en laat de pan 10 minuten staan. 4. We kunnen bijna rollen! Doe de rijst in een lage liefst houten of bamboe schaal en giet de rijstazijn erover heen. Schep door maar maak de korrels niet kapot. Wat hulp hierbij is makkelijk want wapperen met bijvoorbeeld een tijdschrift zorgt ervoor dat de rijst snel afkoelt. Laat staan tot de rijst op kamertemperatuur is.
De rijst kan je ook ’s ochtends maken en afdekken met een vochtige theedoek totdat je de rijst gaat gebruiken.
5. Zet een bakje met water neer en maak je hand nat voordat je een handje rijst pakt, zo blijft de rijst niet zo aan je handen plakken, Leg je matje neer en een norivel met de gladde kant naar beneden er bovenop. Bedek het vel helemaal met een laagje rijst.6. Smeer in het begin van het vel van links naar rechts wat wasabi naar smaak en leg ook hier je vulling. Plak vervolgens een tweede norivel aan je eerste norivel vast. 7. Pak het matje met het vel beet en vouw dit als het ware over de vulling. Trek dan voorzichtig het matje er tussenuit en rol met het matje verder totdat je sushirol dicht is. Practice makes perfect.
Serveer met je favoriete sojasaus en genieten maar. 🙂
Merel says
Wauw, zo’n lekker recept! Ik heb er meteen zin in haha.. Sowieso kan je mij voor elke soort sushi wakker maken 🙂 Wat maak jij trouwens mooie foto’s! Heb je nog tips? 🙂
Liefs, Merel
Natasja says
Wat lief, dankjewel! Wat betreft foto’s maken gebruik ik een zelfgemaakt reflectiescherm, verschillende ondergrondjes en Photoshop voor het bewerken. Als je meer wilt weten mag je me altijd mailen. 🙂