Ik hou van ontbijtjes, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Eigenlijk sinds dat ik plantaardig ben gaan eten heb ik ècht lekkere ontbijtjes ontdekt. Eerder gooide ik snel wat kleffe boterhammen in mijn tas en at die op weg naar mijn werk op. Niet lekker, niet zo gezond en ook niet echt een feestje om op te eten. Dat is nu wel anders. 🙂 Laat ik beginnen met te zeggen dat ik er niet van hou om ’s ochtends nog veel tijd te besteden aan mijn eten voor een werkdag. Daarom ben ik fan van ontbijtjes die je de avond ervoor kunt maken en zo in je tas kunt mikken als je weg moet. Vandaag deel ik mijn twee favorieten met je: overnight oats met aardbeien en stukjes dadel en plantaardige kwark met huisgemaakte frambozen chia jam en vers rood fruit.
Wat heb je nodig voor dit plantaardige kwark ontbijtje?
Alpro go on of naturel sojayoghurt
Huisgemaakte frambozen chia jam
Vers rood fruit zoals frambozen en blauwe bessen
Wat muesli of granola
Recept voor huisgemaakte frambozen chia jam:
200 gram (diepvries) frambozen
Het sap van een halve citroen
2 el chiazaad
1 el kokosbloesemsuiker
Scheutje dadelstroop
1. Laat de frambozen samen met het citroensap 10 minuten inkoken. 2. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat dit nog een paar minuten pruttelen. Zet dan opzij om af te koelen. 3. Begin in een potje of bakje met een laagje plantaardige kwark gevolgd door de jam en het fruit. Herhaal dit nog een keer en maak het af met wat muesli of granola.
Simpel toch? De jam is zo gemaakt en je hebt echt een lekker ontbijtje.
Dìt ontbijtje kan ik inmiddels wel dromen. Voor zowel mezelf als mijn vriend is dit de nummer 1. Om de twee avonden staat een van ons twee braaf in de keuken om weer wat potjes klaar te zetten voor de volgende twee dagen. Het is vullend, zoet en geeft je lang een vol gevoel. Ideaal als je niet de gelegenheid hebt om tussendoor wat te eten en moet wachten tot je lunch bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook gewoon ècht lekker. Collega’s kijken altijd een beetje met medelijden wanneer ik mijn potje havermout uit mijn tas trek, maar voor mij is dat zeker geen straf. Eerder een feestje!
Wat heb je nodig voor 1 potje overnight oats?
80 gram havermout
200 ml amandelmelk
1 el chiazaad
1 el ahornsiroop
Een handje lekkere verse aardbeien
2 gedroogde dadels
1. Meng de havermout met het chiazaad, de ahornsiroop en de amandelmelk. Roer even goed door, zo krijg je geen gekke klontjes. 2. Snij de aardbeien en dadels in stukjes en voeg deze toe. Zet het vervolgens een nachtje (of twee) in de koelkast en smullen maar ’s ochtends. 🙂
Zo zie je maar dat plantaardige ontbijtjes echt niet ingewikkeld hoeven te zijn en zelfs eenvoudig voor te bereiden zijn. Het scheelt je ’s ochtends werk en je hebt meteen een fijne start van je dag. Winwin! Laat je het weten wanneer je ook een ontbijtje gaat proberen?