Hoihoi! Het is even stil geweest op Happy and Vegan. Maar we gaan weer met volle moed vooruit. Op de een of andere manier vind ik het lastig om de regelmaat weer op te pakken wanneer ik er al een tijdje uit ben. Maar hey, ik heb mezelf een schop onder mijn kont gegeven en kan vandaag gelukkig weer een recept met je delen. Wederom een taartje, een aardbei cheesecake om precies te zijn. In de winkels komen ze langzaam aan weer tevoorschijn: aardbeien! De hele winter kijk ik alweer uit naar de eerste aardbeien. Lekker door mijn dagelijkse bakje overnight oats òf als zomers ingrediënt voor een taartje. Dit taartje is uiteraard zonder dierenleed èn daarom nog lekkerder. 😉
Wat heb je nodig voor 1 klein taartje? (16 cm doorsnede)
Bodem:
1/3 cup amandelen
2 medjoul dadels
1/2 tot 1 el gesmolten kokosolie
Vulling:
1 cup geweekte cashewnoten
30 ml agavesiroop
20 ml water
20 ml limoensap
1/2 tl vanille extract
300 gram bevroren aardbeien
1/3 cup gesmolten kokosolie
Topping:
200 gram bevroren aardbeien
1 el water
1 el ahornsiroop
een beetje citroensap
een volle 1/4 tl agar agar poeder
1. Week de cashewnoten minstens een uur zodat ze goed zacht zijn voor de blender. 2. Meng in een food processor alle ingredienten voor de bodem met elkaar. Laat net zo lang draaien totdat het een plakkerig geheel is en het bij elkaar blijft wanneer je het samenknijpt. 3. Bedek je springvorm met bakpapier en druk de bodem met een natte lepel op zijn plaats en strijk glad. 4. Meng alle ingrediënten voor de vulling in de blender totdat het een romige substantie is zonder stukjes. Giet dit over de bodem en zet je taartje even in de koelkast. 5. Ondertussen is het tijd voor het jelly laagje op de taart. Dit maken we met behulp van agar agar. Agar agar heeft dezelfde eigenschappen als gelatine maar is gemaakt van zeewier. Verwarm de aardbeien 10 minuten op laag vuur in een sauspannetje. Haal het vocht vervolgens door een zeef. De aardbeien hebben we nu niet meer nodig. 6. Meng in een kommetje het water, de ahornsiroop, het citroensap en de agar agar. Giet dit samen met het sap van de aardbeien in het sauspannetje en breng aan de kook. Laat het 1 minuut zachtjes doorkoken en haal dan van het vuur. 7. Top na twee minuten je taartje af met de saus en zet je taartje een nacht in de koelkast om op te stijven.
Eventueel kan je je taartje nog versieren met wat verse aardbeien, eet smakelijk! 🙂