Eerder vertelde ik je al dat ik druk bezig ben met het zoeken -en uitproberen natuurlijk!- naar allerlei recepten voor plantaardige pizza’s. Want ook als je plantaardig eet kan je nog heerlijk genieten van een pizza! Ik deelde een recept voor een basic pizza margarita, lekker en eenvoudig. Een meer ‘Amerikaanse’ variant van pizza is een barbecue pizza. Op hotforfood kwam ik een geweldig recept tegen voor een plantaardige bbq chicken pizza. Ja, dit lees je helemaal goed. 😉 Het recept heb ik aangepast aan ingrediënten die hier makkelijk in de supermarkt verkrijgbaar zijn -maar alle credits gaan naar hun geweldige recept. Zeker te weten dat zelfs je omni familie en vrienden hier van zullen smullen..
Wat heb je nodig voor 2 bodems?
250 gram speltbloem
4 gram droge gist
1/4 el suiker
1/4 el zout
165 ml lauwwarm water
Wat heb je nodig voor de toppings?
1/2 gepelde gezouten pistachenoten
1 tl knoflookpoeder
1 pakje kipstuckjes van de Vegetarische Slager
1/2 cup vegan bbq-saus
1/2 gele paprika
1 grote ui
wat edelgist
rucola
Wat heb je nodig voor de ‘mozzarella’?
100 gram geweekte cashewnoten
200 ml water
1 el edelgistvlokken
1,5 tl appelazijn
1 tl zout
1/4 tl knoflookpoeder
3 el tapiocameel
Wat heb je nodig voor de knoflooksaus?
3 eetlepels mayonaise
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 eetlepels extra vergine olijfolie
1 theelepel mosterd
snuf knoflookpoeder
wat gedroogde peterselie en bieslook of vers natuurlijk
1. Start met het maken van je deegje. Los de gist op in het lauwwarme water samen met de halve el suiker. Suiker en gist gaan goed samen, zout en gist niet. Zet dit even 10 minuten opzij totdat het begint te schuimen, dan is je gist geactiveerd. 2. Weeg in een kom of broodbakmachine 250 gram bloem af, voeg het zout alvast toe aan de zijkant. 3. Tijd voor het gistmengsel, giet dit bij de bloem en het zout. Stel het kneedprogramma van je broodbakmachine is of kneed met de hand tot een soepel deeg. 4. Laat dit rijzen totdat het in volume is verdubbeld. (45 minuten tot een uur) 5. Kneed na het rijzen het deegje nog eens door en rol dan uit tot 2 pizzabodems.
Verwarm de oven alvast voor op 230 graden!
6. Sla de pistachenootjes kapot met een deegroller in een plastic zakje. Doe de nootjes in een schaaltje en vermeng ze met het knoflookpoeder. Strooi dit over de bodem van de pizza’s. 7. Volg voor de mozzarella de instructies hier. 8. Snijdt de kipstuckjes wat fijner en bak ze met wat olie aan in een pan. Voeg de bbq-saus toe en bak nog even kort. 9. Snijdt de ui en paprika in kleine stukjes. 10. Meng in een apart kommetje alle ingrediënten voor de knoflooksaus. Ga hier even met een staafmixer doorheen en voeg water toe net zolang totdat je de gewenste dikte hebt. 11. Beleg je pizza met alle ingredienten behalve de knoflooksaus en rucola. Bewaar deze twee tot het einde en voeg deze toe vlak voor het opdienen.
Bak de pizza’s ongeveer 15 minuten en dan is het tijd om te smullen. 🙂 Eet smakelijk!
Djuli says
Ik ben zo’n grote hot for food fan dat ik precies weet welk filmpje dit was haha. De pizza challenge met de pistachenoten als secret ingredient. Jouw versie ziet er eigenlijk nog veel beter uit!
Yvonne says
Hoi hoi, dit ziet er super lekker uit!!! ik ga deze dit weekend maken. Vraagde, hoeveel pistachenoten heb je gebruikt? 1/2 cup? Dank je wel!!!
Natasja says
Wat leuk! Ik ben benieuwd of jij het ook zo lekker vindt. Een halve cup staat gelijk aan ongeveer een grote hand. Het gaat erom dat de bodem een beetje bedekt is met de nootjes. 🙂 Eet smakelijk alvast!
Yvonne says
Dank je wel, in het recept stond alleen 1/2 Ging al uit van een cup! Ik ga hem morgen maken, heb nog tarwe bloem staan, dus daar ga ik het mee proberen! I’ll let you know