Chocozoenen! Oh jawel. Een knapperig laagje chocolade waar je in kan bijten om vervolgens uit te komen bij een romige luchtige vulling. Jammie. Tijdens een zoektocht op het wereldwijde web kwam ik een recept tegen voor vegan chocozoenen, en wel van Vegetus. Alle credits voor dit recept gaan dus ook naar haar. 🙂 Maar ik vond het er zo spectaculair en bijzonder uit zien dat ik het moest proberen en graag met jullie wil delen. Zou het écht lukken? Traditioneel gemaakt met veel eieren voor het eiwitschuim, maar in deze variant wordt wederom gebruikt van -jawel- daar is ‘ie weer: kikkererwtenvocht. Lekker én zonder dierenleed, hoera!
In het originele recept haalt ze 9 chocozoenen uit 60 ml vocht. Dit betekende voor mij dat het dubbele aantal zou moeten lukken maar hier kwam ik niet aan. Misschien dat dit wel lukt als je erg zuinig aan doet met het schuim.
Wat heb je nodig voor 15 chocozoenen?
120 ml kikkererwtenvocht uit een blik kikkererwten
56 gram kristalsuiker
3 zakjes vanillesuiker
1 tl vanille extract
1/2 tl citroensap
1/2 tl xantaangom
15 maria biscuitjes van AH basic
150 gram pure chocolade
1 el ontgeurde kokosolie
Toppings: fijn gehakte pecannoten en geraspte kokos 🙂
1. Doe alle ingrediënten: het kikkererwtenvocht, suiker, vanille, citroensap en xantaangom in een schaal en mixen maar! Ik gebruikte mijn handmixer en merkte op dat het mengsel al erg snel stijf werd en zelfs omhoog kroop via de haken van mijn mixer. Het mengsel is goed wanneer je de kom schuin kunt houden en het mengsel er niet uit valt. 2. Vul een spuitzak met het schuim en spuit mooie toefjes op de koekjes. Zet deze vervolgens een uurtje opzij zodat ze wat uit kunnen drogen. 3. Smelt de chocolade met de kokosolie au bain marie of in de magnetron. Zorg dat het ongeveer op lichaamstemperatuur is, niet te warm! 4. Tijd voor het moeilijkste klusje…Hou de chocozoen vast bij het koekjes en hou deze een beetje schuin. Rol op deze manier voorzichtig de chocozoen door de chocola. Bedruip eventuele plekjes nog met een lepel. Zet ze weg op een droogrek om uit te harden. Herhaal voor alle chocozoenen.
Wanneer de chocola nog zacht is kun je er allerlei feestelijke toppings op sprenkelen zoals nootjes en kokos. Ze zijn echt lekker en bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden. 😉
Het xantaangom wat ik hier gebruik is ècht nodig voor dit recept. Het is namelijk een koud bindmiddel en zorgt ervoor dat het schuim stevig blijft. Dat van mij bestelde ik bij De-Zuidmolen.nl, wat overigens een hele fijne site is voor het bestellen van nog veel meer dingen zoals tarwegluten en grote zakken noten.
Sytse - Het Groene Broertje says
Hou op!! Het nieuwe jaar is begonnen en ik ben op dieet. Maar nu ik dit zie.. laat mij maar lekker dik blijven. Hahaha! Leuk idee voor m’n verjaarspartijtje!