Tijd voor taart! Nee, ik ben nog niet jarig. Wel had ik zin in taart. Citroen is altijd een van mijn favoriete smaken geweest en speelt dan ook een hoofdrol in deze cheesecake. Bij cheesecake denk je natuurlijk aan kaas maar dàt vind je niet terug in dit taartje. Cashewnoten zorgen voor een romige basis die echt doet denken aan een cheesecake. Sinds ik vegan ben gaan eten vond ik het soms nog lastig om tegenover iemand te zitten die van een lekker stukje taart aan het genieten was. Niet overal zijn veganistische opties te bestellen, hier in mijn woonplaats zelfs niet. Dan maar zelf aan de slag. Ik was zelf verbaasd over het resultaat. Heer-lijk en zonder te bakken! Het recept komt van The Greedy Vegan, maar is een beetje aangepast aan mijn smaak.
Wat heb je nodig voor de basis?
een kleine springvorm
150 gram amandelen/walnoten
125 gram dadels in stukjes
1 el kokosolie
een snufje zout
Wat heb je nodig voor de ‘cream cheese’?
200 gram geweekte cashewnoten
80 ml kokosolie
125 ml kokosmelk
3 el citroensap
1 tl vanille aroma
150 ml agave siroop
citroenrasp
Als basis kan je ook andere noten gebruiken, havermout toevoegen of zelfs een bodem bakken. Voor de ‘cream cheese’ kan je andere smaken toevoegen. In plaats van citroensap zou je sinaasappelsap toe kunnen voegen of ander sap wat je vers hebt geperst.
Week je cashewnoten een aantal uur in koud water of een kwartiertje in gekookt water. Dit zorgt ervoor dat ze zacht worden en makkelijker romiger worden in je foodprocessor. Giet het water af en ze zijn klaar voor gebruik.
1. Doe alle ingrediënten voor de bodem in je foodprocessor en laat draaien totdat het een kruimig geheel is. Bedek hiermee je springvorm. Vergeet niet om een stukje bakpapier op de bodem te leggen tegen het plakken. 2. Meng alle ingredienten voor de ‘cream cheese’ in je foodprocessor. Laat net zolang draaien totdat het een romig geheel is geworden. Proef af en toe even en voeg desnoods nog meer vanille of citroenrasp toe. 3. Zet je taartje voor minimaal 4/5 uur in de vriezer en laat het opstijven. 4. Versier met wat citroenrasp en cashewnoten zodat duidelijk is wat erin zit. Ook al zal niemand het misschien geloven. 😉
Makkelijk he? Ik had niet verwacht dat een vegan taartje maken zo snel èn simpel kon lukken. Ik heb er afgelopen weekend zelfs mee ontbeten, haha.
Eet smakelijk!
Anne says
Heerlijk, ik heb ook al eens een soortgelijke taart gemaakt en dat was echt een succes! Dit toch echt verantwoord genieten..
Natasja says
Verrassend hoe simpel he? Zeker een succes zo’n taartje! 🙂
Jessy says
Complimenten Natasja! De citroen cheesecake ziet er echt heerlijkt uit en de foto’s zijn ook erg mooi!
Natasja says
Wat een lief compliment! Dankjewel, doe erg mijn best op de foto’s. 🙂
Selma says
Dat ziet er heel lekker uit! Een cheesecake kan prima zonder cheese! 🙂
Natasja says
Een cheesecake kan zeker zonder kaas! Gaaf eigenlijk hè?
Naomi in wonderland says
Oh my gooood! Dit ga ik echt snel is maken, klinkt héérlijk! Mmm