Het is 30 graden buiten, tijd dus voor fruit en ijsjes. Ik ben dol op een simpel bananen ijsje, maar soms wil je net iets meer en mag het minder gezond. Zoals vandaag. Ken je die bakken Ben & Jerry in de smaak Cookie Dough? Ik heb er hier heel wat van verslonden. (arme portemonnee.) Eerlijk is eerlijk, koekjesdeeg en vanille ijs zijn een match made in heaven. Of eigenlijk koekjesdeeg alleen al. Daarom vandaag een plantaardige versie! Zonder rauw ei of andere gekke dingen. Koekjesdeeg zonder nadelen zeg maar. Om zo van te smullen, want dat kan gewoon of maak er deze sandwiches met vanille ijs mee. Who’s with me?
Wat heb je nodig voor 4 grote of 8 kleine sandwiches?
1 cup havermoutmeel
2 el gesmolten kokosolie
2 el witte amandelpasta
1/2 cup kokosbloesemsuiker
2 el amandelmelk
1 tl vanille extract
stukjes vegan chocolade
1/8 tl bakingsoda
1 bak Swedisch Glace vanille ijs
Je kunt de amandelpasta ook vervangen door een andere notenboter zoals pindakaas, cashewpasta of gemengde notenpasta. Maar persoonlijk vind ik witte amandelpasta echt heel erg lekker. Enne, zo’n pot scoor je nu met vijftig procent korting bij Ekoplaza. 😉 Wil je liever niet kant-en-klaar ijs gebruiken? Maak dan eens bananenijs met bevroren bananen en vanille extract.
1. Start met het maken van het havermoutmeel. Dit doe je heel eenvoudig door wat havermout te vermalen in je blender. Gebruik liever geen ander bloem of meel omdat je dan kans loopt op bacteriën zonder verhitting. 2. Meng vervolgens alle ingrediënten behalve de chocolade en het ijs samen in een kom en zet dit een uurtje in de vriezer om uit te harden. 3. Leg alvast een stukje bakpapier klaar en draai balletjes van het deeg, druk deze plat met een lepel. Herhaal dit totdat je 8 grote of 16 kleine koekjes hebt. Zet dit ook weer even de vriezer. 4. Draai de koekjes om en schep wat ijs op het koekje, druk het ijs met een tweede koekje aan en klaar is je sandwich. Zet de sandwiches nog even in de vriezer als het ijs ondertussen wat is gesmolten en haal ze eruit wanneer je ze wilt gaan eten. 🙂
Simpel toch? Toen deze klaar waren had ik echt even een geluksmomentje, ik heb meer als een jaar geen koekjesdeeg meer op wat in de buurt kwam van de stukjes in Ben & Jerry ijs. Misschien dat ik door mijn geluksmomentje me een beetje te buiten ben gegaan aan deze ijsjes. Ik raad je dan ook eigenlijk aan om 8 kleine te maken in plaats van 4 grote. Ze zijn namelijk behoorlijk machtig.
Liefs,
Natasja