Donuts. Do i need to say more? Do nut know? Oké, ik hou op, haha. Al een tijdje wilde ik donuts maken zonder ze te hoeven frituren. Niet dat ik nooit meer iets eet wat gefrituurd is, maar het voelt toch nooit zo gezond. En als het anders kan, waarom dan niet? Ik had via internet een handige bakvorm voor donuts besteld en besloot ze eens een kans te geven. Ik wilde wel graag een gistdeegje, omdat het dan minder cupcake-achtig en meer donut-brood-achtig zou worden. Snap je me nog? In ieder geval deel ik vandaag een receptje met je voor donuts gebakken in de oven met een kaneelsuiker laagje. Wederom onder het excuus van kerst, maar hey, deze kan je natuurlijk het hele jaar door maken. 😉 Heerlijk met een kopje thee.
Wat heb je nodig voor 6 donuts?
214 gram bloem
1 el gemalen lijnzaad
1 tl gist
2 el suiker
1/2 tl bakpoeder
1/4 tl vanille extract
3 el gesmolten kokosolie
120 ml lauwwarm water
Voor de topping?
4 el poedersuiker
Amandelmelk
Kaneelsuiker
1. Meng het gist met het water en zet dit even opzij totdat het begint te schuimen. 2. Meng alle droge ingrediënten met elkaar. 3. Smelt in de magnetron de kokosolie. 4. Voeg dan alle overige ingrediënten plus het water met het gist bij de droge ingrediënten. 5. Kneed totdat je een soepel en een beetje een plakkerig deegje hebt. Het kan zijn dat je wat bloem over hebt. 6. Rol het deeg tot 1 centimeter uit op een bebloemd keukenblad en steek de donuts uit met een ‘cup’ en een flessendop. 7. Leg ze netjes in de donutvorm en dek af met een vochtige doek. 8. Laat ze rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld. Dit duurt 45 minuten tot een uur. Verwarm de oven voor op 175 graden. 9. Bak de donuts 10 minuten en laat ze even kort afkoelen.
Tijd voor de topping!
Voeg langzaam steeds een beetje plantaardige melk toe aan de poedersuiker totdat het een vloeibaar maar stroperig glazuur is. Dip de donuts in het glazuur en leg ze op een droogrek. Besprenkel meteen met de kaneelsuiker. Het lekkerst zijn ze vers, maar je kan ze ook een paar dagen in een luchtdichte bak bewaren. 🙂
Tine says
Oh boy, dat ziet er goed uit!! Ik ben zo’n donutlover, maar sinds ik 95% vegan eet, heb ik er nog maar één keer eentje gegeten (van vegan cateraar Just Like Your Mom). Ik ga me ook zo’n donutvorm aanschaffen, en ik probeer jouw recept. Ziet er heerijk en heel haalbaar uit!
Natasja says
Ja wat leuk! Zo’n vorm is ook echt erg handig. Ik ben benieuwd hoe je ze vond. 🙂