Oké jongens, het is tijd voor *tromgeroffel*… galaxy, unicorn – of hoe je het ook maar wilt noemen maar in ieder geval mooie- donuts! Donuts waar je zeker de show mee steelt op een feestje, potluck of eigenlijk wel op ieder moment. Ik vertelde je eerder al over natuurlijke kleurstoffen gemaakt met groente, fruit en specerijen. Deze donuts zijn dan ook helemaal gemaakt met natuurlijke kleurstoffen! Ja echt. Ik vond het zó leuk om met dit receptje bezig te zijn. Met het zoeken naar de juiste kleuren en het mengen van het glazuur kon ik echt mijn creatieve ei kwijt, zo leuk. 🙂 Lees je mee om erachter te komen hoe ik deze donuts heb gemaakt?
Er zijn veel recepten voor donuts te vinden. Zo heb je recepten die gebaseerd zijn op een gistdeeg maar ook recepten die meer gebaseerd zijn op een beslag. Het is eigenlijk maar net wat je lekker vindt. Ik heb voor de donuts op bovenstaande foto een recept gebruikt wat meer een beslag is. Maar donuts op basis van gist vind ik ook erg lekker, die zijn zo lekker luchtig en fluffy. Ik zal twee recepten met je delen zodat je zelf een keuze kunt maken. Het voordeel met een ‘beslag’ is dat je perfect gevormde donuts krijgt.
Wat heb je nodig voor 6 donuts op basis van gist?
214 gram bloem
1 el gemalen lijnzaad
1 tl gist
2 el suiker
1/2 tl bakpoeder
1/4 tl vanille extract
3 el gesmolten kokosolie
120 ml lauwwarm water
1. Meng het gist met het water en zet dit even opzij totdat het begint te schuimen. 2. Meng alle droge ingrediënten met elkaar. 3. Smelt in de magnetron de kokosolie. 4. Voeg dan alle overige ingrediënten plus het water met het gist bij de droge ingrediënten. 5. Kneed totdat je een soepel en een beetje een plakkerig deegje hebt. Het kan zijn dat je wat bloem over hebt. 6. Rol het deeg tot 1 centimeter uit op een bebloemd keukenblad en steek de donuts uit met een ‘cup’ en een flessendop. 7. Leg ze netjes in de donutvorm en dek af met een vochtige doek. (Kan ook zonder op een bakplaat maar dan worden ze iets minder rond.) 8. Laat ze rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld. Dit duurt 45 minuten tot een uur. Verwarm de oven voor op 175 graden. 9. Bak de donuts 10 minuten en laat ze even kort afkoelen.
Wat heb je nodig voor 6 donuts zonder gist?
180 gram bloem
75 gram suiker
1/2 tl bakpoeder
60 ml koolzaadolie
180 ml amandelmelk
1/2 tl kaneel
1/2 tl vanille extract
1. Verwarm de oven voor op 190 graden. 2. Vet een donutvorm in. 3. Meng alle ingrediënten met elkaar in een kom en spuit het beslag met een spuitzak in de donutvorm. 4. Bak de donuts 15-20 minuten in de oven.
Donuts gemaakt? Mooi! Dan gaan we verder met het glazuur. Het basisglazuur bestaat uit 1/2 cup poedersuiker en 1-2 el amandelmelk. Het glazuur moet niet te vloeibaar zijn- maar ook niet te dik. Met dit basisglazuur kan je eigenlijk alle kanten op: karamel, pindakaas…oké ik dwaal af. Voor vandaag gaan we kleur toevoegen aan het glazuur. Een kant van het glazuur wordt roze en de andere kant blauw.
Voor de rode kleur gebruik ik bietenpoeder en voor de blauwe kleur ‘Blue Majik’. Blue Majik ontdekte ik toen ik weer eens uren aan het neuzen was op het internet. Blue Majik is een eigen, gecertificeerde biologische, en chemisch-vrije extract van Arthrospira platensis (Spirulina). In tegenstelling tot gewone spirulina is dit poeder felblauw! Perfect om kleur toe te voegen aan gerechten dus en met de fijne bijkomstigheid dat het ook nog eens erg gezond voor je is. Meng een mespuntje bietenpoeder en een mespuntje Blue Majik met het glazuur. Tevreden over de kleur van beide kanten? Dan is het tijd om met een satéprikker de kleuren een beetje met elkaar te mengen. Dip je afgekoelde donut erin, draai rond en haal eruit terwijl je de donut een beetje schuin houdt. Herhaal dit voor alle donuts. Zo leuk dat ze er ook allemaal anders uit zien. 🙂
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ze ook eens te maken. Vergeet je dan niet om jouw resultaat te delen? Dat zou ik heel tof vinden.
Liefs,
Natasja
Merel says
Wauw wat mooi zeg, ze zien er heerlijk uit! Donuts maken staat al een tijdje op mijn to-do lijstje. Ik durfde het nooit aan om ze te gaan frituren aangezien ik geen frituurpan heb en hete olie in mijn keukentje maar een eng idee vind. Ik heb geen bakvorm daarvoor dus ik ga het zonder proberen. Thanks voor de inspiratie!