Na het recept van de plantaardige Boursin bedacht ik me dat dat ook wel erg lekker zou zijn op een bagel. Vroeger at ik graag een bagel met roomkaas, gerookte zalm en rucola. Jeweetwel, die ze kant en klaar verkopen bij de AH to go op het station. De roomkaas had ik al, maar nog geen vervanger voor de gerookte zalm. Wat blijkt? Van wortel kan je gerookte ‘zalm’ maken. Echt waar. Soms voel ik me een ware wetenschapper in de keuken. Zó leuk om achter allerlei foefjes te komen waarmee je dierlijke producten na kunt bootsen. Want het is gezonder, leuker en zonder dierenleed. Win-win! Benieuwd naar dit spannende proces? Ik vertel je er vandaag meer over.
Wat heb je nodig?
2 cups zeezout, ik gebruikte twee pakken zeezout van AH
3 grote penen
2 el olijfolie
2 tl liquid smoke
1/2 tl appelazijn
Verwarm de oven alvast voor op 190 graden.
Een kleine waarschuwing vooraf: je hebt wat geduld nodig. Het marineren van de wortelen duurt namelijk een paar dagen. Maar dan heb je ook echt wat lekkers. 😉
1. Leg een laag zeezout in een kleine ovenschaal. Zorg dat de hele bodem is bedekt en er dus niets meer is te zien van de bodem. 2. Spoel de ongeschilde wortelen af onder de kraan en leg ze op het zout. Bedek met de rest van het zout en zorg dat elk stukje wortel is bedekt. 3. Gaar de wortelen 1,5 uur in de oven. 4. Laat lichtjes afkoelen en verwijder dan het zout en de schil van de wortelen. 5. Snijdt met een scherp mes in hele dunne plakjes en leg ze in een bakje. 6. Meng in een apart schaaltje de olijfolie, liquid smoke en appelazijn. Dit is de marinade. 7. Hussel de wortelen door de marinade en laat het 3 dagen marineren in de koelkast. Check tussendoor of het er niet uitgedroogd uit ziet en voeg anders nog wat olijfolie toe.
Het is belangrijk om de wortelen echt 3 dagen te laten marineren omdat het dan meer en meer op zalm begint te lijken. Zo wordt de wortel zachter en meer fluweelachtig en trekken de smaken beter in. Geniet ervan op een bagel met roomkaas en rucola.
Liquid smoke is misschien een ingrediënt wat je nog niet kent. In de plantaardige keuken wordt het veel gebruikt om een rokerige smaak te geven aan gerechten. Ik heb het hier in de winkels nog niet gevonden maar het is via internet bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Veggie Deli.
Machteld says
Hoi ! Ik heb het geprobeerd en het was heel lekker! Ik vond alleen dat hij iets te zout was geworden. Ik had keukenzout gebruikt ipv zeezout, maakt dat een groot verschil denk je? Ligt het in het zout voor de zoutige smaak of om het vocht te onttrekken? Het zou kunnen dat ik er te veel zout in had gedaan. Misschien weet jij het!
Groetjes!
Natasja says
Hoi! Wat leuk dat je het hebt geprobeerd. 🙂 Het zeezout is grover en trekt denk ik wat minder in de wortel dan dat keukenzout doet. Dat zou kunnen verklaren waarom het wat zouter is geworden.
Sabine says
Er staat in je recept 2 cups zeezout en daarachter dat je 2 pakken hebt gebruikt? Hoeveel is 1 cup dan? Is dat hetzelfde als 1 pak?
Natasja says
Hoi Sabine! Het is even geleden dit recept, maar ik zou 2 cups aanhouden en anders net zoveel totdat de wortelen bedekt zijn. Het is de functie van het zout om te wortelen af te dekken, verder maakt de precieze hoeveelheid niet zoveel uit. Eet smakelijk alvast en excuus voor de onduidelijkheid.