Over iets meer dan een week is mijn vriend jarig. Dat betekent dingen voorbereiden en kijken hoe ik zo plantaardig mogelijk invulling kan geven aan al het eten op die dag! Uiteraard wel op een manier die past bij de dingen die hij juist zo lekker vindt. De allerlekkerste taart is volgens hem de hazelnoot schuimtaart van Albert Heijn. Maar ja, die is natuurlijk verre van plantaardig met alle eieren en boter. Dit betekende voor mij dat ik weer een missie had: de taart van de Albert Heijn veganizen! En jongens, ik kan je vertellen dat het is gelukt. Hij is niet gezond, maar hey, je bent maar een keer per jaar jarig. Ik vertel je vandaag hoe ik aan de slag ben gegaan voor deze taart. Het is sowieso een plaatje om te zien toch? Ik ben er best wel trots op. 🙂
Wat heb je nodig voor het schuim?
het vocht uit 1 blik kikkererwten (aquafaba)
50 gram poedersuiker
150 gram kristalsuiker
75 gram fijn gemalen hazelnoten
2 el maizena
1 tl witte wijnazijn
1 tl vanille extract
Wat heb je nodig voor de botercrème?
250 gram plantaardige margarine van bijvoorbeeld Alsan
230 gram poedersuiker
1 el espressopoeder + 1 el heet water
75 gram hazelnoten grof gehakt
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Misschien denk je als je naar de ingrediënten kijkt ‘Huh, kikkererwtenvocht?, waar heb je dat voor nodig?’. Het vocht uit een blik kikkererwten, oftewel aquafaba, gedraagt zich net zo als een eiwit. Het schuim van deze taart is eigenlijk meringue, klassiek gemaakt van eiwit, maar net zo goed te maken met aquafaba. 🙂 Oké, aan de slag!
1. Maal de hazelnoten voor het schuim fijn in een blender. Meng met de maizena en zet het even apart. 2. Meng de poedersuiker met de normale suiker en zet dit ook weer even opzij. 3. Klop het kikkererwtenvocht een aantal minuten in een vetvrije kom totdat het begint te schuimen. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. 4. Alle suiker toegevoegd? Voeg dan terwijl je blijft kloppen ook de witte wijnazijn en het vanille extract toe. 5. Blijft kloppen totdat er stijve pieken ontstaan en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat de inhoud eruit valt. 6. Teken op een bakpapier drie even grote cirkels en vul een spuitzak met het mengsel. Spuit drie even grote cirkels en zet ze in de oven. 7. Draai de temperatuur omlaag naar 150 en laat het schuim 90 minuten uitdrogen. Na de 90 minuten klem je een pollepel tussen de ovendeur en wacht je totdat deze geheel is afgekoeld. Et voila!
Voor de botercreme klop je de margarine een aantal minuten luchtig en voeg je langzaam de andere ingrediënten toe. Wanneer het schuim is afgekoeld kan je de taart gaan bouwen. Start met een laag schuim, wat botercrème enzovoorts. De bovenkant heb ik versierd met wat toefjes botercrème, hele hazelnoten en wat afgebrokkelde stukjes schuim. 🙂 Eet smakelijk!
Laat je niet afschrikken door alle stappen, het valt namelijk best wel mee. Het meeste werk is het wachten op het schuim in de oven, maar ondertussen kan je natuurlijk gewoon andere leuke dingen doen èn gaat je huis heerlijk ruiken.
Merel says
Het is zeker echt een plaatje om te zien!! Logisch dat je hier trots op bent 🙂 leuk om te zien hoeveel verschillende gerechten je met aquafaba kan maken. Veel plezier alvast! Liefs, Merel
Dana says
De hazelnoten en het maizena uit stap 1 komen nergens meer terug. Geprobeerd door het aquafaba te doen, maar hiervan mislukt de taart??
Natasja says
Wat leuk dat je het taartje aan het maken bent. Ik zie nu inderdaad dat het een beetje onduidelijk is, maar de hazelnoten en maizena schep je op het laatst door het opgeklopte schuim met een spatel. Ik hoop dat het alsnog lukt want hij is echt heerlijk!
Emma says
Hoi, ik denk niet dat dit met alle kikkererwtenwater kan… Bij mij gebeurde er helemaal niks qua indikken! Jammer 🙁
Natasja says
Oh wat jammer zeg! Welk kikkererwtenwater gebruikte je? Misschien dat het helpt: ik gebruikte het vocht uit een blik kikkererwten van AH huismerk.