Vandaag een van mijn favoriete taartjes. Als klein meisje mocht ik namelijk altijd een taart uitkiezen voor mijn verjaardag, steevast was dat een schwarzwälder kirsch taart. De meeste kinderen hadden liever slagroomtaart of appeltaart, ik niet. Ik was dol op de chocolade, slagroom en kersenvulling. Ik had zo’n taartje gemakkelijk in mijn eentje kunnen verslinden. Achteraf vraag ik me wel af of er toch ook niet een bepaald percentage aan alcohol in die taart heeft gezeten. Misschien dat ik daarom nu zo graag een wijntje lust. Aan sommig eten hangt voor mij een herinnering, iets wat ik graag eet omdat het iets van ‘vroeger’ is. Nou is een klassieke schwärzwalder kirsch taart geen optie meer, dus ik besloot aan de slag te gaan met een plantaardige variant. Ik vertel je vandaag hoe ik het heb aangepakt en wat je er allemaal voor nodig hebt. Is ‘ie niet mooi geworden jongens? 🙂
Ik heb het recept zo ‘gezond’ mogelijk proberen te houden. Dit heb ik gedaan door gebruik te maken van speltbloem en kokosbloesemsuiker. Wist je dat kokosbloesemsuiker een lage glymische index heeft? Dit betekent dat koolhydraten tijdens de vertering minder snel afbreken. Dit zorgt voor minder pieken in je bloedsuikerspiegel. Ik heb wel ook een aantal minder gezonde ingrediënten gebruikt, maar hey, van taart moet je genieten en zonder kirsch geen schwärzwalder kirsch taart.
Wat heb je nodig voor een taartje met Ø 16 cm?
280 gram speltbloem
120 gram kokosbloesemsuiker, fijn gemalen
20 gram cacaopoeder
een snufje zout
1 tl vanille extract
1,5 tl bakpoeder
250 ml Spa rood
6 el koolzaadolie of ontgeurde gesmolten kokosolie
Voor de kersenvulling?
250 gram kersen uit een pot uitgelekt
150 ml vocht uit de pot met kersen
20 gram maizena
20 gram kokosbloessuiker
2 el kirsch
Voor de slagroom?
1 pakje Alpro om op te kloppen
1 zakje Klopfix
Poedersuiker naar smaak
Een reep plantaardige pure chocolade
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
1. Meng in een kom alle droge ingrediënten met elkaar en meng in een andere kom de natte ingrediënten met elkaar. 2. Meng goed door elkaar totdat je een egaal beslag hebt. Bedek alvast 1 grote bakvorm met 16 cm doorsnede met bakpapier. Giet hier het beslag in. Bak voor ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven totdat er een schone satéprikker uit komt. Laat de cake dan goed afkoelen. 3. Terwijl de cake in de oven staat kan je alvast aan de slag met de kersenvulling. Laat de kersen uitlekken en vang het vocht op. 150 ml hebben we hier van nodig. Doe dit vocht alvast in een pannetje. 4. Meng in een kommetje de maizena en suiker met een paar eetlepels vocht. 5. Breng het vocht aan de kook en voeg al roerend het maizena mengsel toe, voeg de kersen toe en kook dit kort even door. 6. Haal het mengsel van het vuur en roer er twee eetlepels kirsch door. Laat het kersenmengsel afkoelen en haal er eventueel nog een staafmixer door. 7. Klop de slagroom met het zakje klopfix en wat suiker stijf. Als je de kom ondersteboven kunt houden is je slagroom goed. 8. Rasp met een kaasschaaf wat plantaardige pure chocolade tot krullen. 9. Snijd de afkoelde cake in 3 plakken. Start met de eerste laag cake, kersenvulling en slagroom. Herhaal dit ook voor de tweede laag. Druk de lagen voorzichtig aan zodat de vulling zich goed verdeeld. Bestrijk vervolgens de cake rondom met de overgebleven slagroom en versier de randen en bovenkant met chocoladekrullen. Spuit nog wat toefjes slagroom op de bovenkant en versier het taartje met wat kersen en een blaadje munt.
Et voila! Daar is je zelfgemaakte schwarzwälder kirsch taartje. Wie wil daar nou niet een hapje van proeven? Het taartje ligt niet zwaar op de maag en is precies zoet genoeg. Leuk voor een verjaardag of ieder ander feestje. Ik heb nu in ieder geval weer een excuus om lekker veel taart te eten…
Wat is jouw favoriete taartje?
Het recept is een variatie op dat van veganmom.de
Merel says
Ik had het je op instagram al gezegd, maar wauw wat ziet dit er goddelijk uit!