Soms heb ik onwijs veel zin in chocola. En dan niet in een stukje chocola, maar ècht iets van gebak. De afgelopen weken heb ik iedere week een lading van deze brownies gemaakt. Op mijn werk kreeg ik al vele jaloerse blikken toegeworpen en werden dingen gezegd als: ‘Hey, je mag best ook eens trakteren hoor!’. Dit in tegenstelling tot de vertrokken gezichten wanneer ik ’s ochtends een groene smoothie tevoorschijn tover. Dat drakensapje mag ik helemaal voor mezelf houden. 😉 Niet voor niks heb ik ze al vaak gebakken de afgelopen weken, ze zijn ook onwijs lekker! Zonder melk of eieren, gewoon een lekkere smeuïge brownie.
Vandaag deel ik het recept met je en ik hoop dat je er net zo van gaat genieten als dat ik dat doe. 🙂 Je kan ervoor kiezen om in het recept gewone suiker te vervangen door kokosbloesemsuiker. Ik heb ze gebakken met gewone suiker en kokosbloesemsuiker maar vond de variant met gewone suiker toch lekkerder.
Wat heb je nodig?
170 gram speltbloem
1/2 tl baking soda
1/4 tl bakpoeder
1/2 cup suiker
1/2 tl oploskoffie
1/3 cup cacaopoeder
1/2 cup koolzaadolie
1/2 cup amandelmelk
1/2 tl vanille extract
2 el chiazaad + 6 el water (in plaats van ei)
wat plantaardige boter om je vorm in te vetten
Een niet te grote brownie bakvorm (28 cm diameter)
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
1. Meng alle droge ingrediënten met elkaar in een kom. Dus het bloem, baking soda, bakpoeder, suiker, oploskoffie en cacaopoeder. 2. Meng in een apart schaaltje het chiazaad met het water en laat dit even staan totdat het een gelachtige substantie heeft gekregen. 3. Meng in een maatbaker de natte ingrediënten met elkaar. Voeg hier je ‘chia ei’ aan toe. 4. Giet de natte ingrediënten bij de droge en meng alles goed door elkaar. 5. Giet je beslag in een ingevette bakvorm en strijk glad met een natte lepel. 6. Je brownie mag nu 20 tot 25 minuten in de oven. Wanneer een sateprikker er bijna droog uit komt is je brownie goed. Laat even afkoelen voordat je hem in stukjes snijdt.
Eet smakelijk!