Al maanden zag ik ze voorbij komen op internet: springrolls. Rijstvellen gevuld met allerlei lekkers en geserveerd met lekkere sausjes. Het sushi rollen heb ik inmiddels wel aardig onder de knie en dacht dat dit iets soortgelijks zou zijn. Boy, was i wrong. Eerlijk: het rollen was niet eenvoudig maar toen ze eenmaal klaar waren, waren ze wel superlekker! Ook een handig gerechtje om groenten in te verstoppen die je vriend/vriendin/kind niet lust. Nog een pluspunt: geen pannen in de afwas. 😉 Ze zien er zoals je ziet nog niet gewèldig uit, maar ik wilde dit receptje toch graag met je delen.
Wat heb je nodig voor 4 personen òf drie grote eters?
een pak rijstvellen, in die van mij zaten 10 vellen
rijstnoedels, ik gebruikte die van Conimex, 1 nestje per persoon
je favoriete groentes, ik gebruikte: sla, wortel, komkommer, paprika, avocado en bosuitjes
geroosterde sesamzaadjes
avocado
Optioneel: voor het sausje:
4 el pindakaas
3 el sojasaus
50 ml rijstazijn
1 el chilisaus
2 el kokosbloesemsuiker
1. Zorg dat je je noedels hebt bereid zoals op de verpakking staat aangegeven. 2. Snij alle groentes fijn zodat ze goed in de breedte van je rijstvel passen. 3. Zet een bak met warm water klaar. Zo warm dat je je hand geen pijn doet. Week het vel een paar seconden en leg het op een glad en schoon oppervlak. 4. Beleg 1/3 deel van het rijstvel met de groentes en noedels. Besprenkel met lekker veel sesamzaadjes. 5. Net als bij sushi is het belangrijk bij het rollen om eerst alle vulling strak in te ‘tukken’. Een voordeel hierbij is dat de vellen goed plakken. Rol vervolgens verder tot je bijna bij het eind bent. Als je wil kan je nu nog versiering toevoegen zoals een steeltje bieslook of blaadje munt.
Herhaal deze stappen voor alle springrolls. Voor het sausje meng je eenvoudig alle ingrediënten in een kommetje. Eet smakelijk. 😉
Voor het rollen van de springrolls kan je op youtube allerlei tutorials vinden. Het lastige is dat de vellen vrij plakkerig en poreus zijn. Het geheim zit hem in het niet te lang laten weken van de vellen in het water. Nadat ze uit het water zijn gehaald werkt het namelijk nog door. Het werkt het beste als ze zelfs nog een beetje stijf zijn. Ik ga in ieder geval nog wat verder oefenen…
Anne says
Volgens mij loop ik echt achter, ik heb gewoon nog nooit springrolls gemaakt :O Dit moet nodig even gebeuren dus!
Natasja says
Was voor mij ook de eerste keer hoor. 😉 Wel ècht een aanrader!