Yoghurt, kaas en melk verleden tijd als vegan? Tuurlijk niet! Door middel van Happy and Vegan probeer ik je te laten zien dat plantaardig eten ècht niet saai en vies hoeft te zijn. Zelf eten wij thuis niet veel vervangers voor bijvoorbeeld vlees, er is namelijk zoveel lekkers te maken zonder dat je vlees mist. En eerlijk gezegd vind ik het zelfs vaak minder lekker en gezond. Inmiddels zijn er ook veel ‘vervangers’ voor zuivel verkrijgbaar, hier maken wij wel gebruik van. Alhoewel ik het niet zie als een vervanger maar meer als een ander product, vertel ik je vandaag over mijn favoriete alternatieven sinds ik aan mijn plantaardige reis ben begonnen. Want ik maak mijn havermout graag met melk en ik eet soms ook nog graag een tosti. En laat ik het lekkerste niet vergeten: vegan slagroom, yum!
Plantaardige melk
Mijn favoriete plantaardige melk is op dit moment amandelmelk. Ik gebruik het om mee te bakken, in mijn overnight oats, koffie en soms gewoon zo een glaasje. Naast amandelmelk is ook andere notenmelk, sojamelk, rijstmelk, havermelk en kokosmelk verkrijgbaar in de supermarkt. En die kokosmelk? Daar kan je heerlijke slagroom van maken. Zet het blikje een nacht op zijn kop in de koelkast, schenk ’s ochtends het overtollige water eruit en klop de kokosroom op met wat vanille en poedersuiker. Ik zeg het je, dit is ècht heel lekker.
Plantaardige yoghurt
Sojayoghurt is de variant die wij vaak in huis hebben. Mijn favoriet is die van Alpro, omdat hier geen muffe bijsmaak aan zit. Je kan zelf kiezen of de gezoete variant of ongezoete variant kiest. De ongezoete kan je bijvoorbeeld ook heel goed gebruiken voor knoflooksaus en de gezoete is lekker met wat fruit en granola. Naast sojayoghurt is ook haveryoghurt, kokosyoghurt (verkrijgbaar bij de Aldi!) en silken tofu verkrijgbaar. Haveryoghurt is wat minder makkelijk verkrijgbaar en silken tofu haal ik meestal bij Ekoplaza. Naast dat je silken tofu als yoghurt kunt gebruiken heeft dit goedje nog veel meer toepassingen. Zo heb ik er al eens ‘scrambled tofu’ mee gemaakt. 🙂
Plantaardige kaas/edelgistvlokken
Eerlijk: kaas vond ik het moeilijkste om van af te kicken. Ik was namelijk dol op de smaak van kaas. Daarom haal ik nog regelmatig een plantaardig alternatief in huis om toch aan deze craving toe te kunnen geven. Een van mijn laatste ontdekkingen zijn de plakjes kaas van Wilmersburger. Dit merk ‘kaas’ is verkrijgbaar bij onder andere Jumbo. Deze kaas vind ik heerlijk op een tosti en smelt ook redelijk goed. Naast de plantaardige kazen maak ik ook veelvuldig gebruik van edelgistvlokken. Wat mij betreft onmisbaar in het keukenkastje van een vegan. De vlokken hebben een sterke kazige smaak en zijn op allerlei manieren te gebruiken. Vaak voeg ik wat toe aan een pastasaus, gooi losse vlokken over mijn pizza of sprenkel wat over mijn sandwich. Edelgistvlokken zijn ook nog eens heel erg gezond, ze bevatten namelijk van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.
Zoals je ziet zijn er dus volop plantaardige alternatieven. Goed voor jou èn de dieren. Happy and vegan dus. 😉
Wat haal jij vaak in huis?
Dalinka says
Handig artikel! Naar de kaas van Wilmersburg ga ik eens kijken als ik bij Jumbo ben. Ik zocht al naar plantaardige kaas maar zonder succes tot nu toe. Plantaardige yoghurt vind ik lekkerder dan gewone yoghurt en ook havermelk is hier favoriet! Voor de kokosyoghurt ga ik eens langs Aldi want dat lijkt me ook erg lekker.
Natasja says
Die kaas is zo lekker! Ik hoop dat je het kunt vinden. 🙂 Gisteren nog een heerlijke panini mee gemaakt. Ik vind plantaardige yoghurt eigenlijk ook lekkerder.