Veganisme wat is dat nou eigenlijk? Volgens de van Dale is dit de definitie voor een veganist:
‘ve·ga·nist (de; m,v; meervoud: veganisten)
1
iem. die geen dierlijke producten eet of op een andere manier gebruikt‘
Maar eigenlijk vind ik deze definitie nog niet echt duidelijk genoeg want wat zijn dan al die dierlijke producten? Vlees, vis, zuivel en eieren vermijd ik in mijn voedingspatroon. Hiernaast mijd ik ook zoveel mogelijk cosmetische producten waar dieren voor zijn gebruikt en vermijd ik kleding waar dierlijke producten voor zijn gebruikt zoals leer en wol.
Toen ik tegen mensen in mijn omgeving vertelde dat ik veganist was geworden gingen veel wenkbrauwen omhoog en volgde vaak de volgende vragen: ‘Waarom?’, ‘Wat eet je dan?’ en: ‘Is dat wel gezond?’.
Laat ik beginnen met het vertellen waarom ik heb gekozen om geen dierlijke producten meer te gebruiken. Al een poosje aten we hier in huis veel vegetarisch en soms zelfs al ‘per ongeluk’ veganistisch. Ik voelde me steeds minder prettig bij het eten van dierlijke producten en het vlees van dieren die ik zelf graag in leven zag en waar ik zo van kon genieten. Echter dacht ik net als veel anderen dat veganistisch eten ongezond zou zijn en dat ik voedingsstoffen tekort zou komen. Ik vond het tijd voor wat research en kwam erachter dat veganistisch eten makkelijker was dan het leek en dat het niet zo ongezond bleek als dat ik dacht, zelfs gezonder. (!) Waarom dan niet het roer om? ‘Forks over Knives‘, ‘Cowspiracy‘ en ‘Fat, sick and nearly dead‘ zijn documentaires die ik tijdens mijn zoektocht heb bekeken en die ik je ook zeker wil aanraden als je erover denkt om veganistisch te gaan leven.
Wat eet je dan?
Groenten en fruit
(Volkoren) granen, aardappelen en pasta
Noten, zaden en pitten
Peulvruchten
Melkvervangers
Kruiden
Brood & broodbeleg
Zeewier
Vleesvervangers
Het bovenstaande lijstje is een greep uit mijn voedingspatroon. Met al deze pure ingrediënten kan je eindeloos variëren en de meest lekkere gerechtjes maken. Je kan er ook voor kiezen om meer bewerkte producten te gebruiken of hier mee af te wisselen afhankelijk van wat je graag wilt eten.
Is dat wel gezond?
Alle voedingsstoffen die ons als mens goed laten functioneren zijn te halen uit een plantaardig voedingspatroon. Vitamine B12 is hier een uitzondering op gezien alle gewassen tegenwoordig goed worden gewassen en je vroeger vitamine B12 binnen kreeg door de grond waarin het gewas werd verbouwd. Hieronder een lijstje:
Vitamine B12 heb je nodig voor je zenuwstelsel en rode bloedcellen. Deze vitamine komt tegenwoordig alleen nog voor in dierlijke producten en kan je als veganist in de vorm van supplementen toevoegen. Echter word deze vitamine vaak ook toegevoegd aan vleesvervangers of andere vervangende producten.
IJzer heb je onder andere nodig voor de aanmaak van hemoglobine in je bloed. Dit stofje zorgt voor het vervoer van zuurstof in je bloed. Volkoren brood, peulvruchten, noten en groenten zijn een goede bron van ijzer.
Zink kun je halen uit zilvervliesrijst, volkorenproducten, bonen, noten en zaden. Vegan chili met lekker veel bonen en linzensoep staan hier dan ook vaak op het menu!
Calcium vind je in sojaproducten, boerenkool en bijvoorbeeld Chinese kool. Calcium is belangrijk voor de botten en bij een tekort kan je osteoporose ontwikkelen. Liever zeker van je zaak? Ook hier zijn supplementen voor te vinden in de winkel.
Vitamine D verkrijg je als mens door zonlicht of door bijvoorbeeld margarine, bak- en braadproducten van Alpro waar vitamine D aan toe is gevoegd.
Mocht je naar aanleiding van deze pagina nog vragen hebben, stel ze gerust via het contactformulier. 🙂